search

Burger de sfecla cu branza si verdeturi

posted on
January 22nd, 2015
written by
Raluca Ioana Cohn
category
FOOD, LEISURE
comments
0 comments

Eu mananc carne, ce-i drept, destul de rar. Prefer pestele/fructele de mare si vegetalele.

Insa atunci cand am pofta de carne, in general poftesc la vita, mai in sange. Deh… m-am nascut in inima Transilvaniei, deci un carpaccio de vita, un tartar, o friptura buna sau un burger sunt cam ceea ce as alege.

Am tot experimentat cu diversi burgeri vegetarieni si asta este o reteta pe care am gasit-o la un moment dat, am incercat-o si in timp am tot ajustat-o si adaptat-o pana am ajuns la cea de aici.

Ca mancatoare de carne, cred ca este printre cele mai satisfacatoare si gustoase variante de burger fara carne pe care le-am incercat pana acum.

Ingrediente
Chifle – eu am folosit unele cu gouda si seminte de susan de la Pain Plaisir (si merg minunat!) dar se pot folosi orice fel de chifle in functie de preferinte. Le prefer oricand pe cele cu coaja crocanta, nicidecum cele a la Mc sau cum se gasesc la Mega, dulcege si moi, tip burete, care se lipesc de cerul gurii.

750g sfecla rasa
150g fulgi de ovaz
200g branza – cred ca cel mai bine merge feta sau o branza de capra, dar e si chestie de gust. Sigur se poate incerca si cu un cheddar sau blue cheese.
1 ceapa mare
3 catei de usturoi
2 linguri ulei de masline
2 oua
patrunjel, busuioc, coriandru si alte verdeturi, la fel, dupa gust – eu il prefer cu muuult coriandru
o jumatate de lingurita de boia afumata (aici e pe “gustate” pentru ca prea multa boia afumata poate face compozitia amaruie si acoperi celelalte arome) – deci, cu grija!
sare, piper

Partea cu topping-ul e cea mai libera, in functie de preferinte, inspiratie, curaj. Am sa le pun pe cele folosite in reteta de aici.
– felii de avocado
– mix de salata (verde, rucola, valeriana etc)
– germeni de fasole mung
– mustar (eu folosesc iute)
– frunze de coriandru

Pentru inceput se rade sfecla pe razatoarea mare (cred ca asa e cel mai bine si in final burgerul va avea o textura foarte buna, nici prea moale/pastoasa nici prea crocanta).

Se toaca ceapa si se trece usturoiul prin presa, apoi se pun impreuna cu sfecla intr-un bol mare. Deasupra se adauga uleiul de masline, fulgii de ovaz, branza sfaramata, verdeturile tocate, boiaua afumata, ouale, sarea si piperul si se amesteca foarte bine.
Apoi se lasa putin sa stea (macar 20 minute), pana ce fulgii de ovaz absorb din zeama si leaga compozitia, astfel incat sa se poata forma burgerii cu mana si sa nu se sfarame la fript/prajit.

Se formeaza cu mana burgerii si se pun fie pe gratarul sau plita incinsa, fie in tigaie cu putina grasime. Pentru cei care nu sunt vegetarieni habotnici si mai scapa si la carne, puteti incerca sa ii faceti in tigaie cu putina grasime de rata/gasca – iese genial!

Se frig/prajesc rapid pe ambele parti cate 2-3 minute.

Intre timp se pregateste chifla. Se taie si se poate incalzi putin pe gratar/plita, de fapt e recomandat sa faceti asa.
Se unge chifla cu putin mustar, apoi se pune salata, burgerul, feliile de avocado, germenii de fasole mung si frunzele de coriandru (daca sunteti dintre dei care “il urasc pentru ca are gust de sampon” (pe el, coriandrul), il puteti inlocui cu orice alta verdeata va place.

Se serveste simplu sau cu…cartofi dulci pai (facuti in cuptor) si sos de iaurt, ca sa ne mentinem in zona ceva mai sanatoasa.
(Aprox 6-8 burgeri)

Reteta si foto de Raluca Ioana Cohn

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

Leave a Reply