search

Hamantaschen, bitte

posted on
March 31st, 2016
written by
Raluca Ioana Cohn
category
FOOD, LEISURE
comments
0 comments
hamantaschen deschidere

Cum sa ramai impasibil(a) in fata acestor biscuitei triunghiulari ce poarta numele de “hamantaschen”? Eu, una, intentionez sa aprofundez reteta.

“Sigur v-am mai povestit si cu alta ocazie ca nu m-am incumetat pana acum niciodata sa fac cozonaci.
Mereu revin la aceleasi scuze cand se apropie vremea lor. Probabil si pentru ca nu sunt chiar printre primele mele alegeri niciodata.
Cu hamantaschen este insa cu totul altceva.
Inca din copilarie am avut norocul sa-i cunosc si mor dupa ei.
Pe vremuri, fie ii facea bunica sau matusa, fie ii primeam. Dar nu lipseau niciodata.
Sunt niste biscuitei triunghiulari cu diverse umpluturi, care se fac de obicei de sarbatoarea Purimului, sarbatoare evreiasca, despre care exista suficienta informatie pentru cine vrea sa aprofundeze.
In orice caz, este o sarbatoare legata de libertate, veselie, cu costumatii, cantece, destul de mult alcool si neaparat hamantaschen.
Despre diversele semnificatii legate de numele lor exista mai multe povesti si sunt interesante si ele.
Cert este ca eu, cum necum, am avut cam mereu ocazia sa ma bucur de ei cu ocazia Purimului.
Nu am folosit reteta pe care o aveam din familie, am simtit din nou nevoia sa adaptez putin si cred ca mi-a iesit chiar bine.
Comparand, desigur, cu ce am mancat eu pana acum.
E mai complicat si ceva mai de durata decat de obicei, dar merita tot efortul.

Pentru aluat

170g unt nesarat la temperatura camerei
150g zahar de cocos
315g faina (eu am folosit integrala)
2 oua (unul in aluat, unul pentru uns la final)
1 lingurita seminte de la o pastaie de vanilie
1 lingurita coaja de portocala rasa
1/4 lingurita sare

Pentru umpluturi eu am folosit cam ce am avut la indemana, in diverse combinatii
– gem de prune cu cardamom pisat si coaja de portocala rasa
– gem de gutui cu lamaie, facut de o prietena care chiar stie ce face cu gemurile si dulceturile
– nuca prajita cu sirop de artar, vanilie si putina scortisoara

Deci, treaba e cam asa:
Untul si zaharul le amestecati bine pana devin cremoase. Apoi, adaugati oul, vanilia si coaja de portocola si dupa ce le-ati amestecat bine si pe ele in compozitie, adaugati faina.
Mai amestecati aluatul cu faina pana ce compozitia seamana cu nisipul ud.
Cam ca la cel de tarta.
Ramane sa il adunati usor cu mainile fara sa-l framantati prea mult, pentru a obtine un disc de aluat.
Discul il puneti la frigider impachetat in folie de plastic. Acolo ar trebui sa stea macar 3 ore.
Cand il scoateti de la rece trebuie sa-l rulati cu sucitorul pana aveti o foaie de aluat cam de 2-3 mm.
Nu trebuie sa fie nici prea subtire, ca sa poata tine umpluturile.
Pasul urmator presupune decuparea unor cercuri de aproximativ 7 cm diametru, din foaia de aluat.
Se poate face cu un decupator de biscuiti sau chiar si cu gura unui pahar.
Umpluturile (pe care le veti alege voi) se pun in mijlocul fiecarui cerc. Nu mai mult de o lingurita.
Si apoi urmeaza partea cu formarea, impaturirea triunghiurilor. Ideea este ca ele trebuie bine sigilate la colturi, in asa fel incat sa nu se desfaca la copt. Asta inseamna ca atunci cand petreceti laturile triunghiului, una peste cealalta, sa presati bine aluatul la colturi.
Inainte de a-i pune la copt, nu uitati sa ii ungeti bine cu pensula cu oul batut.
Ii puneti apoi la copt, in tava, la 170C, in jur de 15-20 minute, sau pana vi se pare voua ca sunt copti bine, colorati frumos si apetisanti.
La noi s-au dus foarte repede.
Matusa mea a mai apucat sa mi-l aprecieze doar pe ultimul ramas, salvat printr-o minune. “

hamantaschen
Text, reteta si foto: Raluca Ioana Cohn

Sonoro Conac

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

Leave a Reply