search

Sirop condimentat de dovleac

posted on
November 17th, 2012
written by
VERA
category
FOOD
comments
0 comments

Pentru cafengii in cautare de aventuri in cerul gurii. Licoare bine aromata de imbarbatat cafelele de dimineata. Sau de impopotonat  latte-urile de amiaza. Buna si pentru agitat decaf-urile la ceas de seara. 

Ingrediente:

350 ml apa
200g zahar
2 lingurite scortisoara macinata sau 4 bete scortisoara
1/2 lingurita cuisoare macinate
1/2 lingurita ghimbir macinat
1 lingurita nucsoara macinata
3 linguri piure de dovleac

Inainte de toate se pune de-o cafea tare. Turceasca, la filtru sau expresor, pana ce cafeaua se toarna aburinda in cesti, e gata si siropul.

Ca sa mearga totul ca la carte e nevoie de un tel pe care sa-l pui la treaba cateva minute. Zaharul si apa sunt poftiti la o plimbare la caldura focului sub atenta indrumare a telului pana ce ajung sa-si puna moleculele de acord. Abia atunci se arunca la indulcit toate condimentele si piureul de dovleac. Imbulzeala de arome se incheaga la un foc redus, mediu spre mic si, timp de sase minute, nu uita de tel pentru ca miresmele se intrepatrund mai bine daca siropul nu e lasat sa se plictiseasca. Inainte sa inceapa sa se incinga prea tare atmosfera, se inchide focul pentru ca miresmele sa nu se dilueze intr-un clocot furios.

Si, cum un sirop care se respecta e unul limpede, se strecoara printr-o sita deasa sau printr-un filtru de cafea din hartie. Se pastreaza cel mai bine intr-un borcan la frigider cam o luna sau pana ce da prima ninsoare.
O lingura de sirop condimentat de dovleac face minuni intr-o ceasca de cafea fierbinte garnisita cu spuma de lapte.

PS: Cel mai bun piure de dovleac este unul homemade, dintr-un dovleac rumen si rabdator cam 90 de minute in cuptor, taiat in sferturi si despuiat de samburi. Odata copt, miezul moale se cosmetizeaza cu blenderul. Pentru tomnatici, piureul de dovleac se pastreaza in pungi la congelator pentru cafele autumnale in ajun de Craciun.

Foto: eatingbirdfood.com

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

Leave a Reply