search

An 80`s inspired space in Bucharest

posted on
March 31st, 2017
written by
Sanziana
category
DECO, ZI DE VIZITA
comments
7 comments

Este pentru a doua oara cand am onoarea si bucuria de va invita intr-un spatiu al carui design interior poarta amprenta atat de speciala a Annei Chitan.

Ma incanta din cale-afara stilul atat de special, maniera unica a Annei de a da viata unui apartament, culorile pe care le foloseste, cat si piesele retro selectate cu har si pasiune.

In plus, povesteste atat de frumos (cred ca am mentionat si in primul articol acest lucru), incat cel mai bine ar fi sa ii cedez cuvantul chiar acum:

“Apartamentul se afla intr-un imobil din centrul orasului, proiectat de un prolific arhitect al perioadei interbelice, Paul Smarandescu, si construit in 1937-38. Desi pe alocuri neglijat si impodobit cu deja traditionalele siraguri de conducte si tevi, martore inestetice ale progresului, cladirea cu usi generoase de fier si sticla, cu hol impozant de marmura verde si scari ample lasa parca sa se subinteleaga interioare spectaculoase indaratul usilor vechi de lemn pastrate de mai toti proprietarii din imobil.

Uaaa….- reactia noastra cind am intrat, si apoi, amuzant de invariabil, a oricui ii trecea pragul pentru prima ora. Chiar si asa, nerenovat, prafuit si gol, apartamentul era impresionant. Prima incapere, un living de 45 de mp, inaaaaalt de 6 metri si cu ferestre uriase deschizindu-se deasupra unui Bucuresti eclectic și fermecator ne-a entuziasmat instantaneu. Ce baza incredibila de la care sa pornesti.

Format din 4 camere, 2 bai, spatii de depozitare multiple si o terasa care se intinde pe o intreaga latura a cladirii, apartamentul aflat la ultimul etaj a fost un proiect special al arhitectului cladirii si destinat propriei locuiri. In celelalte incaperi tavanul coboara pana la 3 m, ceea ce face si din camerele mai mici niste spatii aerisite, luminoase si confortabile. Cerintele proprietarilor au fost pastrarea elementelor originale ale spatiului si obtinerea unei atmosfere usor nostalgice, cu parfumul idealizat al locuintelor optzeciste din copilaria noastra. Nu tocmai cea mai usoara tema de proiect. Estetica interioarelor anilor 80 din Romania nu este cea mai generoasa si nici prea incarcata de simboluri pozitive, dar am ales acele referinte care duc cu gandul la joc si joaca, iar formele si culorile mid-century ni s-au parut potrivite pentru a nu cadea in capcana scenografiei prea explicite si pentru a obtine un rezultat cat mai contemporan.

Pe langa dorinta de a conserva elementele originale, proprietarii au vrut sa includa o parte din istoria recenta a locuirii care s-a perindat in acest apartament si care merita pusa in valoare, chiar daca a contrastat cu celelalte directii. Graffiti-urile lui IRLO au ramas asadar sa energizeze dormitorul matrimonial iar cele pe usile mobilei de bucatarie au ajuns decoratiune murala intr-unul din dormitoarele pentru oaspeti.

Cu un spatiu generos la indemina, provocarea a fost sa gasim echilibrul intre proportii armonioase, suficiente elemente astfel incat spatiul sa fie populat dar nu aglomerat, si acele zone negative care sa le puna in valoare pe celelalte. Ne-am bucurat sa “rotunjim” proiectul si sa dam suflet casei cu lucrarile de arta semnate Apparatus 22 (panza de pe perete Still Life – The Raven) si Olah Gyarfas (sculpturile si vasele de ceramica negre).

Intreaga amenajare cu tema ei neobisnuita a fost pretextul perfect de a utiliza obiecte de mobilier si decor ale unor antreprenori din zona de design de interior din Romania. Corpurile de iluminat sunt de la Circa 1307-1703 si de la The Home, mobilierul de la Heartwood, Retros si Eclectico Studio. Bancheta tapitata din zona de dining a fost realizata “from scratch” de un mester tapiter foarte priceput si profesionist. Masa lunga si ingusta a iesit din mainile lui Ionut Dragnea, un avocat convertit in tamplar pasionat. Am proiectat impreuna acest obiect si executia a fost impecabila.

Singura incapere reconfigurata complet a fost baia matrimoniala. In urma integrarii unui dus si a cazii, pardoseala originala nu a putut fi pastrata in totalitate. Insa placile Manolo Manufaktura cu care le-am inlocuit pe cele originale par sa fie acolo dintotdeauna. Bucataria este incaperea in care interventiile au fost voit minimale si oarecum austere, si unde probabil influenta referintelor de la care am plecat, interioarele anilor 80, reiese cel mai evident.” (Anna Chitan)

01

02

03

03a

04

05

06

06a

07

08

09

010

011

012

013

014

015

016

017

018

019

020

021

Fotografii de Alexandru Rosieanu
Styling: Anna Chitan & Maria Farcas

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

7comments

  • cristina - March 31, 2017 at 3:28 pm - Reply

    wow, unul dintre cele mai bune amenajari pe care le-am vazut pana acum pe site! plus arta contemporana included! o intrebare: cine a facut bancheta asta tapitata? este vis!
    astept cu infrigurare un incidiu :)

  • Anda - April 1, 2017 at 4:05 pm - Reply

    Este lăudabilă ideea de a reinventa, într-o manieră scandinavă, anii ’80. În Romania acelor ani, apartamentele erau încărcate de mobilă(din lemn masiv, cine-și permitea!), nelipsita, din sufragerie, a bibliotecii pe tot peretele în care vedeai, fie cărți, fie bibelouri și mileuri… Acest apartament emană, pentru mine, aer curat!

  • Corina - April 1, 2017 at 9:25 pm - Reply

    Mie mi se pare mai mult un 70’s…. :)

  • Anna Chitan - April 3, 2017 at 11:04 am - Reply

    Draga Cristina, poti sa-mi dai un mesaj privat te rog pe FB (Anna Chitan), si-ti voi raspunde cu detalii despre bancheta. Si multumesc de aprecieri. :)

  • Dinu - August 14, 2017 at 5:20 pm - Reply

    apartamentul e kitschos tare, se vor niste pretentii de design eclectic dar a iesit pe dos. cromatic, stilistic si felul in care e adaptat la imobilul interbelic.

  • Alexandru Guzi - September 8, 2017 at 1:52 pm - Reply

    O imbinare perfecta a anilor 80′. Nu sunt eu genul de a avea tapet in camera si gresie in patratele dar overall arata super!

  • Ioana V. - November 26, 2017 at 8:50 am - Reply

    Si mie mi se pare mai repede 70s :) Indiferent, este absolut impecabil realizat! Felicitari!

  • Leave a Reply