Ziua dedicata vizitelor era, prin traditie, vineri, dar ma gandesc ca nu se supara nimeni daca ne delectam cu un minunat apartament si intr-o zi de marti. Marti este, nu gresesc,nu?
O casa superba, care m-a tinut neclintita, minute in sir (si e greu sa imi mentin pozitia cu un copil de doi ani si jumatate langa), de la prima lustra si pana la ultimul sfensic.
Va invit sa va asezati confortabil pe scaun/canapea/fotoliu, cu o cafea sau un ceai alaturi si, va asigur, ca veti uita, pret de cateva minute, de toate nebunia din jurul nostru. Un proiect cu personalitate si charm, semnat de Annterior Studio:
“Pentru apartamentul de pe Intrarea Rigas am putea spune ca s-au aliniat toate planetele din universul designului: suprafață generoasă, amplasare minunată (în buza Cișmigiului), un buget de amenajare confortabil și carte-blanche din partea beneficiarei.
Ne-am suflecat mânecile cu entuziasm și fără prea multe ezitări am ales calea unui eclectism cald, aerisit și contemporan, cu câteva subtile trimiteri către Art Deco, perioada în care a fost construită clădirea.
Ne-am îmbibat bine de tot cu atmosfera asta aerată și elegantă, am agățat-o mental pe un board imaginar și am purces la etapa Moloz: dărâmat, reconstruit și decopertat, praf, șanțuri și țevi, tuburi și fire, si un haos ce uneori pare interminabil. Am transformat bucătăria într-un al doilea dormitor și am mutat-o în livingul uriaș – mișcare ce a presupus o reorchestrare a țevilor și rețelei electrice. Ca în orice spațiu cu istorie în care intrăm, prima luptă (cu bugetul cu proprietarul, cu meșterii) se axează pe recuperarea și restaurarea elementelor originale. Din păcate, nu am reușit să salvăm parchetul de stejar, era mult prea deteriorat. Tocăria fusese deja înlocuită într-o renovare anterioară, așa că singurele elemente din anii 30 pe care am putut să le păstrăm și restaurăm au fost măștile din fier forjat ale radiatoarelor, două uși de lemn și ușa masivă de la intrarea în apartament. Bune și alea.
Ca de fiecare dată, materialele pe care le-am folosit pentru scheletul amenajării sunt sincere. Marmură, lemn masiv, beton, metal. Nimic nu imită altceva, și onestitatea asta e la temelia mult râvnitei atmosfere de la final, atuncă când agățăm tablourile pe pereți. Ne-a plăcut să alegem multe piese vintage dar care arată surpinzător de contemporan în context. Comodele sunt surori, vin dintr-un anticariat din Florența și am fost încântate să descoperim că una din ele are lumină integrată. Candelabrul cu țurțuri filtrează lumina ca printr-un pahar cu cognac, globurile opaline de deasupra mesei din living sunt recuperate de la diverse lămpi vechi și am aflat că marmura alb-crem cu venatură castanie a măsuței din anii 50 se cheamă alun românesc și că nu se mai produce demult.
Ceea ce rotunjește demersul de design, îl întregește și îi dă parfum și unicitate sunt lucrările de artă contemporană. Portretele dramatice semnate de Andrei Chintilă, minimalismul alb și tăios al lucrării Apparatus 22 sau instalația ireverentă a artistei israelite Naama Arad arată minunat de proaspăt în livingul greige cu vedere spre Cișmigiu.
Pentru prima oară am colaborat pe partea de peisagistică cu Primitiv Plants și a fost o plăcere să o urmărim pe Luminița dând viață, exuberanță și culoare terasei de deasupra unui București frumos cu case vechi și parc centenar. ” (Annterior Studio)
Foto: Catalin Georgescu
Confectii metalice: Atelier Cristian Petrescu
Mobilier vintage: Heartwood
Peisagistica: Primitiv Plants
Lucrari de arta: Suprainfinit Gallery
Design & Styling: Annterior Studio | Anna Chițan & Maria Farcaș
WOW!!! Un apartament foaaaaarte frumos!