search

For the love of design

posted on
April 25th, 2014
written by
Sanziana
category
JURNAL P.S.
comments
1 comments

Frumoasa poveste spusă de Peroni împreună cu Instalart se apropie de ultimul şi, după părerea mea, cel mai spectaculos capitol.

Incercuiţi-vă în calendar data de 16 mai pentru că este ziua în care lucrările celor 7 designeri câştigători vor prinde viaţă în cadrul Romanian Design Week. Dacă nu aţi avut timp să răsfoiţi fiecare filă a acestei poveşti, iată ce cred că ar trebui să ştiţi despre unul dintre cele mai creative proiecte româneşti de care eu am auzit.

INSTALART/Obiect 002 – Inspired by Peroni s-a desfăşurat sub forma unei competiţii, competiţie ce i-a provoacat pe oamenii creativi, pe studenţii la arte, la arhitectură, pe designerii la începutul carierei să propună un proiect pentru un obiect nemaivăzut şi nemaiauzit .

Lucrările au fost trimise, publicul a votat, juriul format din Marcel Klamer, Mihai Popescu, Sebastian Barlica şi Stefan Barutcieff a ales, iar pe data de 16 aprilie au fost anunţaţi cei 7 designeri câştigători, cei care vor avea mare bucurie de a-şi vedea prototipurile obiectelor gândite de ei. Patru câştigatori au fost aleşi de public, trei de juriu. In mai puţin de o lună, pe data de 16 mai, obiectele vor fi expuse în cadrul Romanian Design Week. Numele și lucrările lor ce urmează să fie demarate, sunt disponibile pe platforma peroniitaly.ro.

Sincer, mi-aş dori să existe câte o astfel de competiţie în fiecare zi, să-mi clatesc ochii şi să fiu surprinsă de creativitatea şi efervescenţa designerilor aflaţi la început de drum, să scriu despre frumosul imaginat de ei şi să asist la bucuria pe care o trăiesc atunci când îşi văd pentru întâia oară obiectul “în carne şi oase”.

Nu cu foarte mult timp în urmă am cunoscut un cuplu de francezi stabiliţi în România, el Art Director, ea ilustratoare. I-am intrebat de ce au ales să se mute aici, iar răspunsul lor nu mi-l pot scoate din minte de atunci: “Pentru că aici este încă loc pentru  creativitate, pentru că scena artistică romanească este în plină ascensiune, pentru că încă descoperim frumosul şi toate nuanţele sale”.

Si da, mi-am dat seama că au dreptate, mi-am dat seama că avem multe de spus, de făcut, de văzut, iar INSTALART/Obiect 002 – Inspired by Peroni este cel mai bun exemplu  pe care vi-l pot da.

Dacă pentru un tânăr designer nu cred să existe împlinire mai mare decat aceea de a-şi vedea creaţia devenită realitate, pentru mine, un spectator însetat de frumos, încântarea se instalează din momentul în care pot asista la o competiţie de idei frumoase.  Fiecare cu bucuria lui, nu-i aşa?

 

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

1comments

  • Alice - April 25, 2014 at 12:12 pm - Reply

    Concursul a avut limită superioară de vârstă pentru participanți? De ce articolul îi pomenește doar pe tineri, pe cei la început de drum? E rușinos să participe cineva matur, nu s-ar bucura și un bătrân de premiu? Sau n-ar da bine în pozele publicitare un designer burtos sau o designeră cu riduri?
    Mi se pare că a devenit un cliseu verbal periculos în societatea românească…suntem o echipă tânără, suntem o companie tânără, căutăm tineri, să vină tinerii..care acționează subliminal, inhibant și discriminatoriu. Mai ales când regulamentul nu interzice participarea tuturor categoriilor de vârstă, peste 18 ani. O facem însă prin slogane asociate concursului/ promoției.
    Menționez că nu am nicio legătură cu arta, designul, creația sau concursul. Iar comentariul meu nu vine din vreo frustrare legată de concurs, ci dintr-o atentă observare a societății, știind cât rău fac clișeele și prejudecățile.

  • Leave a Reply