search

Moelleux au chocolat

posted on
December 8th, 2013
written by
VERA
category
FOOD, LEISURE
comments
2 comments

Bonne bouche frantuzit cu miez decadent de ciocolata lichida. Flirteaza fara retineri cu bucatari incepatori si avansati deopotriva, dar French kiss-ul il primesc doar cei care pun sentiment in bucatarie. 

Ingrediente:

300g ciocolata neagra (cu minim 70% cacao) plus 100g optional
300g unt nesarat (variant light merge de minune) plus 50g pentru ungerea vaselor de copt
300g zahar pudra
5 oua
150g faina
8 vase individuale de gatit (forme de gatit pentru sufleu)/ 12 forme pentru briose

Tabletele de ciocolata amaruie se faramiteaza si se arunca intr-un baine Marie la topit alaturi de untul taiat bucati. Secretul este sa nu lasati apa sa fiarba si sa amestecati bland cu un tel pana ce crema de ciocolata este domolita si inchegata frumos.

Intr-un mic castron lasati 50g unt sa se inmoaie putin, asa va fi mai usor sa ungeti vasele de gatit.

Ouale e bine sa incepeti sa le zbateti deja intr-un castron cu un tel si indulciti-le treptat cu zaharul. Se lucreaza la baza de moelleux au chocolat pana ce se face o spuma deschisa la culoare. Fara mixer, doar cu telul, pentru ca trebuie convinsa cu binisorul, altfel se batoseste si nu va face casa buna cu onctuozitatea cremei de ciocolata.

Pentru pufosenie, se cerne treptat faina si se incorporeaza in baza cu telul. Mai ramane de adaugat crema de ciocolata si gata compozitia de moelleux.

Vasele de gatit individuale se ung foarte bine cu o pensula inmuiata in cele 50g de unt lasat la inmuiat. Acoperiti cu generozitate tot interiorul vasului in unt si apoi pudrati peste un accent de faina.

Compozitia de moelleux aux chocolat ar trebui sa umple vasele de gatit pe 3 sferturi pentru ca o sa creasca usor la cuptor. Daca faceti prima data moelleux au chocolat, e bine sa puneti la final cate o bucata de ciocolata in varful compozitiei. Ciocolata se va cufunda de la sine in interiorul cremei si asa veti stii sigur ca desertul va avea la final miezul moale, partea most wanted a acestui desert.

Se pun toate vasele de gatit in frigider macar 40 de minute. Intre timp e bine sa lasati deja cuptorul la preincalzit, cu gratarul fixat la mijloc.
Pentru ca moelleux au chocolat se serveste cald, scoateti vasele din frigider cu 15 minute inainte de servire si se baga la cuptor pe o tava, in mijlocul cuptorului.

Aici este partea cea mai importanta. Daca moelleux-ul este lasat prea mult la cuptor, interiorul se intareste. De aceea e bine sa lasati maxim 13 minute la copt daca aveti vase de gatit pentru sufleu sau 8-10 minute daca ati pus compozitia in forme de briosa. Capacul moelleux-ului trebuie sa fie gatit, iar interiorul moale. Cel mai bine este ca, dupa 7 minute, sa incercati cu o scobitoare daca partea de sus a desertului este gatita, iar apoi scobitoarea se scufunda usor in miezul moale din interior. Daca partea de sus inca nu este gatita, mai lasati 2 minute si incercati din nou testul scobitoarei. Asa veti reusi sa scoateti desertul fix inainte ca acesta sa stea prea mult la copt.

Odata scoase din cuptor, se lasa cateva minute sa se aseze. Se servesc fie in vasul de gatit, cu frisca, inghetata de vanilie sau sos de fructe rosii alaturi, fie se rastoarna pe o farfurie si se orneaza, dupa preferinte, cu inghetata, frisca sau sos de fructe deasupra.
Sursa foto: http://www.flickr.com/photos/23737933@N08/

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

2comments

  • mihaela - December 9, 2013 at 8:50 am - Reply

    din reteta data nu se intelege cat zahar trebuie pus. oricum e un desert minuntat pe care vreau sa-l pregatesc pentru Craciun.

  • Leave a Reply