Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, am nevoie de atentia voastra pentru ca am un anunt foarte important de facut! Da, da, da…Am gatit din nou!
De data aceasta am ales un desert, o galeta ( tarta) cu pere si smochine de toata frumusetea. I-am luat si lui M la pachet, atat de incantata si de mandra am fost de rezultatul muncii mele…
Ingrediente pentru blat:
130g faina
¼ lingurita sare
¼ lingurita zahar
6 linguri unt nesarat rece- taiat cuburi
3 linguri apa rece
Ingrediente pentru umplutura:
4-5 pere medii
5 smochine mici
4 linguri zahar
1 lingura zeama de lamaie
2 lingurite faina
¼ lingurita piper negru proaspat macinat
1 lingura unt moale
1 lingurita zahar brun
1. Intr-un bol se cern faina, zaharul si sarea.
2. Se adauga cuburile de unt rece si se amesteca cu varful degetelor pana ce bucatile de unt sunt mici ca boabele de mazare. E bine ca ingredientele sa fie framantate rapid ca sa nu se topeasca untul.
3. Se adauga pe rand lingurile de apa rece si se incorporeaza cu varful degetelor.
4. Firimiturile de faina cu unt si apa se aduna intr-un aluat usor lipicios, se formeaza o bila care se acopera cu o folie de plastic si se lasa la odihnit macar 30 de minute la frigider sau peste noapte.
5. 4 linguri de zahar se amesteca cu doua lingurite de faina si putin piper negru proapspat macinat. Se lasa deoparte.
6. Perele se decojesc, se scoate miezul, se amesteca cu zeama de lamaie si se lasa la intrepatruns.
7. Smochinele se taie jumatati, se pune deasupra o bucata de unt si se presara cu zahar brun.
8. Se preincalzeste cuptorul cu gratarul pe treapta cea mai de jos, aproape de foc.
9. Pe o suprafata cernuta cu faina se intinde aluatul intr-un cerc de aproximativ 35 cm.
10. Aluatul trebuie transferat pe o tava de copt acoperita cu hartie de gatit. Cel mai usor se infasoara aluatul in jurul facaletului si apoi se intinde in tava sau se impatureste cercul de aluat in jumatate apoi intr-un sfert, se aseaza pe tava si se despatureste frumos. Pe aluatul gata intins in tava se marcheaza (cu un bol sau farfurie) conturul unui cerc cu diametrul de 20 cm.
11. Cercul marcat din interiorul aluatului se acopera cu jumatate din cantitatea de zahar amestecat cu faina si piper negru.
12. Perele inmuiate in zeama de lamaie se taie feliii subtiri si se aseaza in cerc, peste mixture de zahar, faina si piper.
13. Se presara restul de zahar amestecat cu faina si piper peste pere.
14. Smochinele unse cu unt si presarate cu zahar se aseaza in centrul cercului de pere.
15. Marginea aluatului se impatureste in falduri peste pere.
16. Se unge crusta cu apa si se presara cu zahar brun.
17. Se gateste la cuptor intre 40-50 de minute. Se transfera cu o spatula pe vasul de servit.
0 comments