Liliacul coborat de pe piedestalul strict ornamental si pus la antrenamente gastronomice intensive. Blat meringue crocanto-spongios, miez cremoso-pufos si accesorii acido-fructale si delicat liliachii.
Epilog floral al unei cine perfecte, Pavlova cu flori de liliac sau desertul gratios ca o balerina si parfumat ca o gradina de primavara.
Ingrediente Pavlova cu flori de liliac:
1/2 cana flori de liliac crescut organic (cana de 250ml)
230 g zahar
2 linguri amidon alimentar
4 albusuri
1 lingurita otet
1/2 lingurita zeama de lamaie
Preincalziti cuptorul la 130 de grade cu grilajul pozitionat pe mijloc. Apoi pregatiti o tava cu hartie de copt pe care desenati cu creionul un cerc cu diametrul de 18cm si o asezati pe tava cu partea nedesenata in sus (o sa va ajute cand intindeti bezeaua pentru blatul de Pavlova in tava intr-un cerc aproape perfect).
Liliacul inflorit (care neaparat trebuie sa fie dintr-o sursa sigura, crescut fara urma de pesticide) se spala sub jet de apa rece si, dupa ce e lasat sa se usuce, se separa in tulpini mai mici si apoi se desprinde usor fiecare floare de partea verde, inclusiv de stamina).
Florile de liliac se pluverizeaza impreuna cu zaharul intr-un blender.
Se iau doua linguri de zahar parfumat cu flori de liliac si se combina cu amidonul alimentar intr-un vas separat.
Albusurile se bat pana ce incep sa se ingroase usor. Se stropesc cu otet si se continua sa se amestece cu mixerul, adaugand treptat cate o lingura din zaharul aromat, pana ce devin o spuma cu o textura foarte batoasa (verificati daca zaharul e topit complet frecand putina spuma intre degete- nu ar trebui sa se simta nici urma de granula de zahar).
La final se adauga amestecul de amidon cu cele doua linguri de zahar si zeama de lamaie. Se integreaza cu grija in compozitie, amestecand cu o spatula de jos in sus.
Se intinde blatul de meringue intr-un strat uniform, in perimetrul cercului de 18 cm desenat pe hartia de copt de pe tava. Apoi, cu dosul unei linguri, se formeaza un crater in mijlocul blatului rotund (pentru a crea locul unde va fi pusa mai tarziu crema) si se niveleaza marginile astfel incat sa fie regulate si inalte.
Se coace undeva intre 60-75 de minute sau pana ce textura este uscata la atingere si usor colorata intr-un crem pal. Se inchide focul si se lasa tava la racit in cuptor cu usa usor deschisa (suprafata blatului meringue se va simti ferm la atingere, dar, pe masura ce se raceste vor aparea mici fisuri prin care se vede ca, in interior, baza de Pavlova este moale si usor spongioasa).
Ingrediente crema:
250ml smantana grasa
1 lingura zahar
1 lingurita esenta de vanilie
Crema pentru Pavlova este o frisca simpla, slab indulcita, care complimenteaza bezeaua aparent crocanta si parfumul floral al siropului.
Pentru un gust desavarsit, e important ca frisca sa fie homemade, facuta din smantana grasa batuta bine la mixer, cu putin zahar si vanilie, pana ce devine pufoasa, usoara si aerata. Se pastreaza la frigider pana la asamblarea prajiturii.
Ingrediente sirop de liliac:
50g zahar
2 lingurite amidon alimentar
230ml apa
1 cana sau ½ cana flori de liliac crescut organic (cana de 250ml)
2 linguri coacaze/ mure proaspete sau inghetate
Zaharul, amidonul alimentar si apa se amesteca intr-un vas de gatit si se pune la foc mediu, amestecand timp de 1 minut.
Se adauga florile de liliac si murele (sau coacazele) si se mai gateste inca 2 minute, amestecand constant.
La final se strecoara siropul printr-o sita, fara a strivi florile si fructele fierte. Se lasa la racit.
E bine ca prajitura Pavlova sa fie asamblata cu putin timp inainte de servire, altfel blatul meringue se va inmuia prea tare de la umiditatea friscai si a siropului. Se aseaza baza din bezea pe un platou de servire, se umple cu frisca, se stropeste cu siropul parfumat, se imprastie mure sau coacaze deasupra si se decoreaza cu flori zaharisite de liliac (optional). Se serveste imediat.
Flori de liliac zaharisite (optional):
230 g zahar
120ml apa
flori de liliac crescut organic
zahar tos pentru ornat
Cele 230 g de zahar se pun cu apa intr-o cratita la foc mediu. Se amesteca pana ce siropul incepe sa fiarba usor.
Odata racit, se inmoaie florile de lilac cu o penseta in siropul de zahar, se scutura floarea de excesul de sirop si se inmoaie usor in zahar tos. Se lasa la uscat peste noapte pe o hartie cerata peste care se pune un strat subtire de zahar.
Se pastreaza la rece intr-un recipient inchis ermetic.
sursa foto: gronaskafferiet.se, katieatthekitchendoor.com
Yum .
Ohhh doamne <3 Sublim!