search

Tarta rustica din bulbi trandafirii de ceapa caramelizata

posted on
December 8th, 2012
written by
VERA
category
FOOD
comments
0 comments

Minunatii in cuib de aluat, cu tinuta destinsa de zi si gust distins de seara. Tarta relaxata, de plamadit intr-un dolce farniente, cu un pahar de vin alaturi si unduire in miscari.

Ingrediente:
1 foaie placinta
2 cepe rosii medii, taiate jumatati si feliate fin
2 linguri cimbru proaspat maruntit
1 lingurita zahar
½ lingurita sare
½ lingurita piper
50g feta maruntita
50g svaiter ras (sau cascaval)
1 ou batut
ulei de masline

Pentru ca tarta de astazi are nevoie de un aer cald si intim, inainte de toate se imbujoreaza atmosfera cu preincalzitul cuptorului.

Urmeaza partea in care se comploteaza la zamislit de gust festiv de tarta buna. Caramelizarea legumei. Pentru ca bulbii trandafirii de ceapa sa isi cosmetizeze aroma in ceva dulce si parfumat, se rumenesc, dupa ce au fost feliati foarte fin, intr-o tigaie cu putin ulei incins, cimbru zdrobit, sare, piper si zahar. Cam 30 de minute de gatit, la foc harnic, cu dese invartiri de situatie.

Parte cea mai grea a trecut. Restul tine de asamblare. Pe o tava de cuptor cu o hartie de copt deasupra, se intinde aluatul de placinta cu o forma relativ rotunda. Se aseaza primul strat, de branza feta maruntita, lasandu-se o margine din aluat de 4 cm. La mijloc vine ceapa caramelizata, iar deasupra se acopera cu o patura de svaiter ras. Se impaturesc marginile aluatului in jurul umpluturii. Cu cat este mai putin “cautat” decorul final, cu atat va arata mai apetisant la final. Se unge haotic cuibul de aluat cu un ou batut si se da la cuptor. Dupa 25 de minute, tarta are o crusta aurie si un miros fierbinte divin. Bun de tot!

PS: pentru cine vrea o alternativa la aluatul de placinta gata cumparat, tarta va avea un gust si mai rustic daca se face in casa un aluat cu ulei de masline. Pentru asta e nevoie de un munte de 300g faina cernuta, cu putina sare, data si ea prin sita, din care se face un crater la mijloc si in care se toarna 60ml ulei de masline si 170ml de apa calduta. Se incorporeaza treptat faina de pe margini in centrul cu lichide si se plamadeste, se chinuieste, se ameteste timp de 5 minute, pana ce aluatul este elastic. Se imbraca in folie de plastic si se lasa sa-si adune zvacul vreo 30 de minute. Timp numai bun de pregatit umplutura.

Foto: www.canberratimes.com.au.jpg

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

Leave a Reply