search

Tort de iarna si de nuci

posted on
December 22nd, 2013
written by
VERA
category
FOOD, LEISURE
comments
0 comments

Reteta de familie, veche de peste 60 de ani, care se infaptuieste cu sfintenie in fiecare an de Craciun. Tort inalt pentru mese mari. Cu aroma de nuci si de conversatii cu multe rasete. Dam din casa.

Ingrediente pentru foile de tort (10):
500g faina
1 cana nuca macinata
1 cana de zahar
3 oua
3 linguri miere albine
1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie
1 lingurita rom
zahar vanilat
coaja de lamaie& portocala

Se cerne faina intr-un bol mare, se face o gaura in mijlocul muntelui de faina in care se sparg ouale. Se bat un pic dupa care se adauga restul de ingrediente si se amesteca pana ce se face un aluat tare si cleios.

Aluatul (care poate fi folosit si ca aluat pentru biscuiti cu nuca) se rastoarna pe masa de lucru presarata cu faina, se inveleste intr-un strat subtire de faina si se modeleaza intr-un rulou lung. Se imparte in 10 parti egale. Fiecare bucata se framanta in maini cu putina faina apoi, pe rand, se modeleaza intr-o foaie rotunda care se coace pe fundul unei cratite (cu diametrul intre 20-25cm) unsa cu foarte putin unt. Inainte de a se da la copt in cuptorul preincalzit, se inteapa foaia cu o furculita inainte. Foaia este gata cand marginile devin usor cafenii.

Cele 10 foi se lasa la racit. Pot fi preparate cu cateva zile inainte sau cu 6 ore inainte de prepararea tortului.

Ingrediente pentru crema:
1,2 kg smantana
2 cani nuca macinata (nuca se prajeste in prealabil la cuptor)
1 cana zahar
5 pliculete zahar vanilat
1 lingurita rom

Smantana se amesteca cu zaharul tos si cu zaharul vanilat si se lasa la frigider 1 ora (fara amestecare) pentru ca smantana trebuie sa fie foarte rece pentru a face o frisca batoasa. Dupa ce e scoasa din frigider, imediat se baga la mixer, timp in care se adauga aromele. Odata ce frisca e facuta, se opreste o parte pentru ornare, iar restul se amesteca cu nuca macinata.

Daca frisca e foarte tare, foile de tort se trec printr-un sirop facut dintr-o lingura de zahar incins cu o lingurita de vanilie diluate in 100ml de apa. Daca frisca e un pic mai moale, foile se vor inmuia de la sine in crema de nuci. Pe un platou se aseaza prima foaie, se insiropeaza ( daca este cazul), se unge cu crema intr-un strat gros de 1 cm si se repeta procesul pana la ultima foaie. La final se orneaza tortul cu frisca pastrata special pentru decor.
Tortul se lasa 12 ore la rece inainte de servire.

Foto via iambaker.net

Postari recente

Blogroll

Cauta pe site

RSS Abonare la RSS

Leave a Reply